Hubungan Keragaman Konsumsi Pangan dan Pendapatan Keluarga dengan Kejadian Kekurangan Energi Kronik

Authors

  • Oliffia Vipa Lamenia
  • Kasyani Kasyani
  • Iswanto Iswanto
  • Andicha Gustra Jeki

DOI:

https://doi.org/10.36565/prosiding.v1i1.22

Keywords:

chronic energy malnutrition, food consumption, family income

Abstract

Pregnant women are one of the groups most prone to nutritional problems. One of the nutritional problems experienced by pregnant women is Chronic Energy Malnutrition (CEM). The prevalence of CEM in Siulak Mukai Public Health Center Work Area. This study aims to determine the dietary diversity and family income with the incidence of CEM in pregnant women in the Siulak Mukai Public Health Center Work Area. This study is a quantitative study with a case-control design that was carried out in the Siulak Mukai Public Health Center Work Area from October 2021-July 2022. The population of this study amounted to 101 pregnant women. The sample of this study was 42 pregnant women; 14 pregnant women as cases and 28 pregnant women as controls. The sampling technique used purposive sampling. Data analysis used the chi-square test. Pregnant women who experience CEM in the Siulak Mukai Public Health Center Work Area were 13.9%. Pregnant women who consume that non-diverse food were 14.2%. Pregnant women who have a low family income were 45.2%. There was no significant relationship between dietary diversity (p-value = 0.161) and family income (p-value = 0.443) with the incidence of CEM. This study concludes that dietary diversity and family income is not a factor that affects the incidence of CEM in pregnant women in the Siulak Mukai Public Health Center Work Area. It is necessary to conduct further research related to the factors that influence the occurrence of CEM.

Author Biography

Oliffia Vipa Lamenia

Oliffia vipa lamenia

16 Mei 2000

References

Aulia, I., Verawati, B., & Dhilon, D. A. (2020). Hubungan Pengetahuan Gizi, Ketersediaan Pangan dan Asupan Makan Dengan Kejadian Kekurangan Energi Kronis Pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Tapung II. Jurnal Droppler, 4(2), 106–101

Azizah, A., & Adriani, M. (2018). Tingkat Kecukupan Energi Protein Pada Ibu Hamil Trimester Pertama Dan Kejadian Kekurangan Energi Kronis. Media Gizi Indonesia. Vol 12(1): 21.

Badan Ketahanan Pangan. (2019). Direktori Perkembangan Konsumsi Pangan. Jakarta: Kementerian Pertanian

Badan Pusat Statistik Kabupaten Kerinci. (2020). Statistik Kesejahteraan Rakyat Kabupaten Kerinci Tahun 2020

Badan Pusat Statistik. (2014). Hasil Jumlah Penduduk Miskin Desa. Kerinci

Ernalia Y, Haslinda L. (2012). Deteksi Penyakit Infeksi dan Malnutrisi Ibu Hamil di Daerah Pesisir Sungai Siak Kota Pekanbaru dalam Tujuan Pembangunan Millenium (MDGs). Deteksi Prevalensi Malnutrisi pada Ibu Hamil di Daerah Pesisir Sungai Siak Kota Pekanbaru. Diunduh dari: Perpustakaan FK UR.

Fauziana, S., & Fayasari, A. (2020). Hubungan Pengetahuan, Keragaman Pangan, dan Asupan Gizi Makro Mikro Terhadap KEK Pada Ibu Hamil. Binawan Student Journal, 2(1), 191–199.

Gotri, M, S. (2016). Hubungan Sosial Ekonomi dan Asupan Zat Gizi Dengan Kejadian Kurang Energi Kronik (KEK) Pada Ibu Hamil Di Wilayah Puskesmas Sey Jang Kecamatan Bukit Bestari Kota Tanjung Pinang Thaun 2016. Jurnal Kesehatan Masyarakat. Volume 5(3).

Hamid, Setiawan, B., & Suhartini, S. (2013). Analisis Pola Konsumsi Pangan Rumah Tangga. Agrise, Vol 13I(3): 1412–1425.

Hamzah D, F. (2017). Analisis Faktor Yang mempengaruhi Kejadian Kekurangan Energi Kronis (KEK) Pada Ibu Hamil Diwilayah Kerja Puskesmas Langsa Kota langsa Provinsi Aceh Tahun 2016. Jurnal Jumantik. Vol 2(2): 2017.

Hidayati. (2012). Hubungan Antara Pola Konsumsi, Penyakit Infeksi Dan Pantang Makanan Terhadap Risiko Kurang Energi Kronis (KEK) Pada Ibu Hamil Di Puskesmas Ciputat Kota Tangerang Selatan. Jakarta

Indriany, Siti Helmyati, B. A. (2014): Status Gizi Ibu Hamil dan Baduta di Kecamatan Sedayu Kabupaten Bantul D.I Yogyakarta, Jurnalgizi Dan Dietetik Indonesia. Vol 3(1): 116–125.

Kemenkes RI. (2015). Pedoman Penanggulangan Kurang Energi Kronik (KEK) Pada Ibu Hamil. Direktorat Jenderal Bina Gizi Dan Kesehatan Ibu Dan Anak, Jakarta

Kemenkes RI. (2016). Pusat Data dan Informasi. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI

Kemenkes RI (2018). Hasil riset kesehatan dasar 2018. Jakarta: Kemenkes RI

Kusumawati, Yuli, & Mutalazimah. (2014). Hubungan Pendidikan dan Pengetahuan Gizi Ibu dengan Berat Bayi Lahir di RSUD dr. Moewardi Surakarta. Infokes 2014. 8: 1.

Paath, E. F. (2014). Gizi dalam kesehatan reproduksi. Jakarta: EGC

Rahayu D. T., & Sagita, Y. D. (2019). Pola Makan Dan Pendapatan Keluarga Dengan Kejadian Kekurangan Energi Kronik (KEK) Pada Ibu Hamil Trimester II. Holistik Jurnal Kesehatan, 13(1), 7–18.

Rahmaniar, A., Taslim, N., & Bahar, B. (2013). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kekuranganenergi kronis pada ibu hamil di Tampa Padang Kabupaten Mamuju Sulawesi Barat. Media Gizi Masyarakat. Vol 2(2): 98-103.

Surasih, H. (2015). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Keadaan Kurang Energi Kronis (KEK) pada Ibu Hamil di Kabupaten Banjarnegara.

Wati, L., & Haslinda, Y. E. L. (2012). Hubungan pengetahuan mengenai gizi, pendapatan keluarga dan infestasi soil transmitted helminths dengan kurang energi kronik (Kek) pada ibu hamil di daerah Pesisir Sungai. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Riau, 1(2).

Downloads

Additional Files

Published

2023-12-18

Issue

Section

Articles