Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Gizi Seimbang dengan Kejadian Gizi Kurang pada Remaja Putri di SMPN 1 Kota Jambi
DOI:
https://doi.org/10.36565/prosiding.v3i1.245Keywords:
attitude, adolescent, balanced diet, knowledgeAbstract
An individual's knowledge of a balanced diet influences attitudes and behaviours in food choices and nutritional status. Nutritional imbalances can result from inadequate understanding of nutrition. WHO 2016 with the category of undernourishment for girls 8.4% and boys 12.4, Riskesdas 2018 prevalence of nutritional status of adolescents 13- 15 years very thin 2.1% and thin 5.5%. Jambi City Health Office in 2022, the working area of Puskesmas Koni Junior High School level with 444 cases experiencing malnutrition, the purpose of this study was to determine the relationship between knowledge, attitudes and behaviour of balanced diet with the incidence of malnutrition in adolescent girls at SMPN 1 Jambi City in May-June. This type of research is quantitative with a cross-sectional design, data collection by distributing questionnaires and measuring nutritional status. The sample size was 71 people. Data analysis was done using univariate and bivariate analysis using Chi-square test. The results showed a percentage picture of poor knowledge of 19 students (26.8%), moderate attitude of 44 students (62%), adequate behaviour of 34 students (47.9%), poor nutritional status of 16 students (22.5%). There is a relationship between balanced nutrition knowledge and the incidence of malnutrition with a p-value of 0.023, there is no relationship between balanced nutrition attitudes and the incidence of malnutrition with a p-value of 0.059, there is a relationship between balanced nutrition behaviour and the incidence of malnutrition with a p-value of 0.023. It is expected that schools and the Jambi City Health Office can work together to educate adolescents about balanced dietary guidelines.
References
Almatsier, S. (2014). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Pt Gramedia Pustaka Utama.
Ardian, J., Jauhari, M. T., Rahmiati, B. F., Naktiani, W. C., & Solehah, N. Z. (2023). Peningkatan Pengetahuan Tentang Gizi Seimbang Pada Siswa-Siswi Di Smpn 1 Peringgarata Lombok Tengah. Jurnal Ilmiah Pengabdian Dan Inovasi, 4(1), 875–884.
Ariani. (2017). Ilmu Gizi. Yogyakarta: Nuha Medika.
Arthamara, S. R. (2016). Identifikasi Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Siswa Kelas X Smk N 1 Cepu. Jurnal Pendidikan Olahraga Dan Kesehatan, 4(2), 489–494.
Aslina. (2016). Perilaku Remaja Terkait Gizi Seimbang Di Smu Negeri 6 Pekanbaru Tahun 2016. Ensiklopedia, 1(4), 133–138.
Aulia, N. R. (2021). Peran Pengetahuan Gizi Terhadap Asupan Energi, Status Gizi Dan Sikap Tentang Gizi Remaja. Jurnal Ilmiah Gizi Dan Kesehatan (Jigk), 2(02), 31–35.
Cory Aulia, Fauzi. (2012). Analisis Pengetahuan dan Perilaku Gizi Seimbang Menurut Pesan Ke-6, 10, 11, 12 dari Pedoman Umum Gizi Seimbang (PUGS) pada Remaja
Danna, M. O. (2019). Hubungan Pengetahuan, Sikap, Dukungan Dengan Kemandirian Keluarga Pada Anak Stunting Di Puskesmas Bulak Banteng Surabaya. Thesis, Stikes Hang Tuah Surabaya.
Dewi, S. R. (2013). Hubungan Antara Pengetahuan Gizi, Sikap Terhadap Gizi Dan Pola Konsumsi Siswa Kelas Xii Program Keahlian Jasa Boga Di Smk Negeri 6 Yogyakarta. Skripsi Universitas Negeri Yogyakarta.
Donsu. (2019). Psikologi Keperawatan. Pt Pustaka Baru.
Fatharanni, M. O., Angraini, D. I., & Oktaria, D. (2019). Hubungan Pengetahuan, Sikap Dan Perilaku Mengenai Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Pada Wanita Usia Subur Di Kecamatan Terbanggi Besar Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Medula, 9(50), 26–37.
Fitria, F., Musniati, N., & Mulyawati, D. A. (2022). Gambaran Tingkat Pengetahuan Tentang Gizi Seimbang Pada Siswa Sma Muhammadiyah 13 Jakarta. Muhammadiyah Journal Of Nutrition And Food Science (Mjnf), 3(1), 11.
Fikawati & Sandra. (2017). Gizi anak dan remaja. Ed. 1. Cet. 1. Depok : Rajawali Pers.
Florence, A. G. (2017). Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Tpb. Journal Of Chemical Information And Modeling, 1–133.
Hanifah, L., & Suparti, S. (2017). Hubungan Usia Dengan Pengetahuan Remaja Putri Tentang Pemeriksaan Payudara Sendiri ( Sadari ). Jurnal.Stikesmus, 8(2), 39–47.
Hartaningrum, P. I., Sutiari, N. K., & Dwijayanti, L. A. (2021). Hubungan Antara Asupan Gizi Dengan Status Gizi Remaja Putri. Jurnal Kesehatan, 12(3), 411.
Kemenkes RI Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2014). Pedoman Gizi Seimbang. Jakarta
Kristian, K., Kurniawan, F., & Kurniadi, A. (2019). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Dengan Status Gizi Pada Siswa Sekolah Dasar Di Jakarta. Jmj, 7(2), 245–257.
Lampus, C., Manampiring, A., & Fatimawali, . (2016). Profil status gizi pada remaja di
Kabupaten Bolaang Mongondow Utara.
Laenggeng. A. H, Dan Lumalang.Y, (2015), ‘Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Sikap Memilih Makanan Jajanan Dengan Status Gizi Siswa Smp Negeri 1 Palu’, Jurnal Kesehatan Tadulako Vol.1 No.1, 1, Pp. 49–57.
Lestari, P. Y., Tambunan, L. N., & Lestari, R. M. (2022). Hubungan Pengetahuan Tentang Gizi Terhadap Status Gizi Remaja. Jurnal Surya Medika, 8(1), 65–69.
Maharibe, C. C. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Praktik Gizi Seimbang Mahasiswa Program Studi Pendidikan Dokter Angkatan 2013 Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi. Jurnal E-Biomedik, 2(1).
Marmi. (2014). Gizi Dalam Kesehatan Reproduksi. Pustaka Pelajar.
Muliyati, H., Ahmil, & Mandola, L. (2019). Hubungan Citra Tubuh, Aktivitas Fisik, Dan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Remaja Putri Hepti Muliyati, Ahmil, Lastri Mandola. Chmk Midwifery Scientific Journal, 2(1), 22–32.
Notoatmodjo, Soekidjo. 2003. Pendidikan Dan Perilaku Kesehatan. Rineka Cipta. Jakarta.
Notoatmodjo, S. 2010. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta.
Notoatmodjo, S. (2012). Promosi Kesehatan Dan Perilaku Kesehatan. Pt Rineka Cipta.
Noviasty, R., & Susanti, R. (2020). Perubahan Kebiasaan Makan Mahasiswa Peminatan Gizi Selama Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Kesehatan Masyarakat Mulawarman (Jkmm), 2(2), 90.
Nurbaeti, T. S., & Barizah, S. N. (2019). Status Gizi Remaja Di Smkn 1 Indramayu. Pengabdian Kepada Masyarakat, 1, 31–42.
Nurdzulqaidah, R., Pradananta, K., & Yuniarti. (2019). Korespondensi: Hubungan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Perilaku Gizi Seimbang Mahasiswa Tingkat 4 Angkatan 2013 Fakultas Kedokteran Universitas Islam Bandung. Prosiding Pendidikan Dokter, 2, 14–22.
Nuryani. (2019). Gambaran Pengetahuan , Sikap , Perilaku Dan Status Gizi Pada Remaja Dunia Gizi, 2(2), 63–70.
Pantaleon, M. G. (2019). Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi Remaja Putri Di Sma Negeri 11 Kota Kupang. Chmk Health Journal, 3(3), 69–75.
Puspasari, N., & Andriani, M. (2017). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Gizi Dan Asupan Makan Balita Dengan Status Gizi Balita (Bb/U) Usia 12-24 Bulan. Amerta Nutrition, 1(4), 369–378.
Putri, T. P., Sitorus, R. J., & Rahmiwati, A. (2023). Hubungan Pengetahuan Tentang Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Pada Remaja Di Kabupaten Musi Rawas. Jurnal Ners, 7(2), 952–957.
Raule, L. R., Amisi, M. D., Malonda, N. S. H., Kesehatan, F., Universitas, M., & Ratulangi, S. (2022). Gambaran Pengetahuan, Sikap, Dan Praktik Gizi Seimbang Remaja Di Jemaat Gmim Kalvari Kombos Timur. Kesmas, 11(4), 59–65.
Rayipratiwi, I. S., Rahayu, L. S., & Fitria, F. (2023). Hubungan Antara Pengetahuan Dan Perilaku Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Pada Remaja Di Wilayah Kabupaten Tangerang Tahun 2021. Argipa (Arsip Gizi Dan Pangan), 7(2), 154–161.
Rayipratiwi, I. S., Rahayu, L. S., Studi, P., Gizi, I., Kesehatan, F. I., Muhammadiyah, U., & Hamka, P. (2022). Seimbang Dengan Status Gizi Pada Remaja Di Wilayah Kabupaten Tangerang. 7(2), 154–161.
Riset Kesehatan Dasar. (2018). Badan Penelitian Dan Pengembangan Kesehatan Kementerian. Kementerian Kesehatan Ri.
Rukmana, E., Fransiari, M. E., Damananik, K. Y., & Nurfazriah, L. R. (2023). Assessment Of Knowledge, Attitudes And Behavior Of Balanced Nutrition And Nutritional Status In Adolescents At Bandung Foundation High School, Deli Serdang Regency. Amerta Nutrition, 7(2), 178–183.
Shaliha, T. N. (2022). Hubungan Pengetahuan Terhadap Sikap Dan Perilaku Gizi Seimbang Pada Mahasiswa Di Era Pandemi Covid-19. Eprints.Walisongo.Ac.Id.
Siburian, A. (2016). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Remaja Di Sma Negeri 3 Singingi Hilir Tahun 2016. Skripsi. Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai.
Sofiatun, T. (2017). Gambaran Status Gizi, Asupan Zat Gizi Makro, Aktivitas Fisik, Pengetahuan, Dan Praktik Gizi Seimbang Pada Remaja Di Pulau Barrang Lompo Makasar. Skripsi. Universitas Hasanudin Makasar.
Sulistyowati, A., Putra, K. W. R., & Umami, R. (2017). Hubungan Antara Usia Dan Tingkat Pendidikan Dengan Tingkat Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Perawatan Payudara Selama Hamil Di Poli Kandungan Di Rsu Jasem, Sidoarjo. 6(2), 40–43.
Supariasa, I. D. N., Bakri, B., Fajar, I., Rezkina, E., & Agustin, C. A. (2016). Penilaian Status Gizi (2nd Ed.). Egc.
Tennisa H. (2020). Pengaruh Pendidikan Gizi Melalui Aplikasi Gizi Seimbang Berbasis Android terhadap Pengetahuan dan Sikap pada Dewasa Awal di SMAN 6 Bandung
Tepriandy, S., & Rochadi, R. K. (2021). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Dengan Status Gizi Siswa Man Medan Pada Masa Pandemi Covid-19. Tropical Public Health Journal, 1(1), 43–49.
Ubro, I. (2014). Hubungan Antara Asupan Energi Dengan Status Gizi Mahasiswa Program Studi Pendidikan Dokter Angkatan 2013 Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi. Jurnal E-Biomedik, 2(1).
Usdeka, M., Sumardilah, D. S., & Mindo, L. (2023). Asupan Gizi Dan Pengetahuan Dengan Status Gizi Remaja Putri. Cendekia Medika: Jurnal Stikes Al-Ma`Arif Baturaja, 8(1), 35–42.
Veronika, A. P., Puspitawati, T., & Fitriani, A. (2021). Associations Between Nutrition Knowledge, Protein-Energy Intake And Nutritional Status Of Adolescents. Public Health, 10(2), 2239.
Widnatusifah, E., Battung, S., Bahar, B., Jafar, N., & Amalia, M. (2020). Gambaran Asupan Zat Gizi Dan Status Gizi Remaja Pengungsian Petobo Kota Palu. Jurnal Gizi Masyarakat Indonesia: The Journal Of Indonesian Community Nutrition, 9(1), 17–29.
Zahtamal, Z., & Munir, S. M. (2019). Edukasi kesehatan tentang pola makan dan latihan fisik untuk pengelolaan remaja underweight. Jurnal PkM Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(01), 64-70.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Prosiding Seminar Kesehatan Nasional

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).