Hubungan Asupan Zat Gizi Makro dengan Status Gizi Remaja di SMP Negeri 2 Kota Jambi Tahun 2024

Authors

  • Linda Sutrawanti
  • Arnati Wulansari
  • Andicha Gustra Jeki

Keywords:

Adolescents, Macronutrients, Nutritional Status

Abstract

Adolescents are a group that is prone to nutritional problems, both malnutrition and overnutrition. One of the factors that can affect the nutritional status of adolescents is the intake of macronutrients and fibre. According to the 2018 RISKESDAS report, 7.6 per cent of the population in Jambi Province was undernourished and 14.3 per cent was overnourished. The aim of this study is to determine the relationship between macronutrient and nutritional status of adolescents in SMP Negeri 2 Jambi City in 2024. This type of research is a quantitative study with an analytical observational design and cross-sectional design. The research was conducted in SMP Negeri 2 Jambi City in May 2024. The population was students and female students in class VII and class VIII as many as 480 adolescents. The sampling technique used Proportional Random Sampling as many as 80 adolescents. Data collection on macronutrient was done by interview using a 3x24-hour food recall form and nutritional status using measurements of body weight and height calculated by IMT/U. Statistical analysis was univariate and bivariate using the chi-square test. The results showed that adolescents had normal nutritional status (62.5%) and abnormal nutritional status (37.5%) and adequate macronutrient intake (>50%). There was a significant relationship between macronutrient intake and adolescent nutritional status (p-value = 0.000).

References

Aisyah, N. S. (2023). Karbohidrat, Protein Dan Lemak. Makassar: Universitas Islam Negeri Alauddin.

Dinkes Kota Jambi. (2022). Laporan Penjaringan Tahun 2022. Jambi: Dinas Kesehatan Kota Jambi.

Fitriani, R. (2020). Hubungan Antara Pengetahuan Gizi Seimbang, Citra Tubuh, Tingkat Kecukupan Energi dan Zat Gizi Makro dengan Status Gizi pada Siswa SMA Negeri 86 Jakarta. Journal Health & Science : Gorontalo Journal Health and Science Community, 4(1), 29–38. https://doi.org/10.35971/gojhes.v4i1.5041

Hafiza, D., Utmi, A., & Niriyah, S. (2021). Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi Pada Remaja Smp Ylpi Pekanbaru. Al-Asalmiya Nursing Jurnal Ilmu Keperawatan (Journal of Nursing Sciences), 9(2), 86–96. https://doi.org/10.35328/keperawatan.v9i2.671

Hardinsyah, & Supariasa, D. N. (Eds.). (2014). Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi. Jakarta. EGC.

Hasanah, M. N., & Tanziha, I. (2023). Pengetahuan Gizi, Konsumsi Fast Food, Asupan Serat, dan Status Gizi Siswa SMA KORNITA. Jurnal Ilmu Gizi Dan Dietetik, 2(2), 74–82. https://doi.org/10.25182/jigd.2023.2.2.74-82

Herawati1, V., Rizqi, E. R., & Afrinis, N. (2023). Hubungan Asupan Energi Protein dan Pengetahuan tentang Gizi Seimbang dengan Status Gizi Remaja di Posyandu Remaja Desa Pangkalan Jambi Kecamatan Bukit Batu. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(1), 65–77.

IIslaamy, T. Z., Endah Yani, R. W., & Ningtyias, F. W. (2021). Hubungan Intake Protein dengan Status Gizi pada Remaja Puteri. Multidisciplinary Journal, 4(1), 21. https://doi.org/10.19184/multijournal.v4i1.27472

Khoerunisa, D., & Istianah, I. (2021). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Dan Aktivitas Fisik Dengan Status Gizi Pada Remaja. Jurnal Pangan Kesehatan Dan Gizi Universitas Binawan, 2(1), 51–61. https://doi.org/10.54771/jakagi.v2i1.236

Lailiyah, E. J., Munir, M., & Ristanti, I. K. (2024). Asupan Serat dan Durasi Tidur dengan Status Gizi Pada Remaja Putri. 4(Februari), 72–78.

Limboto, D. J., Punuh, M. I., Malonda, N. S. H., Masyarakat, F. K., Ratulangi, U. S., Utara, S., & Gizi, S. (2024). Hubungan Antara Asupan Energi dengan Status Gizi Pada Siswa di SMA Negeri 7 Manado. 14(1), 1–8.

Millatashofi, A. S., & Adi, A. C. (2023). Hubungan Tingkat Kecukupan Asupan Zat Gizi Dan Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Pada Remaja Santriwati Di Pondok Pesantren Surabaya. Healthy Tadulako Journal (Jurnal Kesehatan Tadulako), 9(2), 121–127. https://doi.org/10.22487/htj.v9i2.672

Nisa, N., Arifin, D. Z., & Herutomo, T. (2021). Hubungan Asupan Energi Dan Lemak Dengan Status Gizi Imt/U Pada Santriwati Kelas 4, 5 Dan 6 Salafiyah Di Pondok Pesantren Pagelaran Iii Gardusayang, Cisalak, Kab. Subang Tahun 2020. Journal of Holistic and Health Sciences, 5(2), 92–97. https://doi.org/10.51873/jhhs.v5i2.128

Pratiwi, F. I., Ulvie, Y. N. S., Handarsari, E., & Susantini, P. (2021). Konsumsi Mie Instan dan Status Gizi Remaja di Desa Kalongan Ungaran Timur Kabupaten Semarang. Prosiding Seminar Nasional UNIMUS, 4, 1400–1407.

Rini, A. R., Syainah, E., Yanti, E., & Nurhamidi. (2023). Hubungan Tingkat Pengetahuan Gizi, Aktivitas Fisik, Dan pola Konsumsi Pangan Dengan Status Gizi Pada Pekerja(Studi Di Pabrik Tahu Sumber Makmur Banjarbaru). Sains Medisina, 1(5), 288–297.

Riskesdas. (2018). Hasil Utama Riset Kesehatan Dasar. Kementrian Kesehatan Republik Indonesia, 1–100. https://doi.org/1 Desember 2013

Rorimpandei, C. C., Kapantow, N. H., & Malonda, N. S. . (2020). Hubungan antara Asupan Zat Gizi Makro dengan Status Gizi pada Remaja Putri di Desa Kayuuwi dan Kayuuwi Satu Kecamatan Kawangkoan Barat. Jurnal Kesmas, 9(4), 125–130.

Santosa, H., & Fatma, I. (2022). Kebutuhan Gizi Berbagai Usia. Kota Bandung; Jawa Barat : Media Sains Indonesia.

Setiyaningrum, Z. (2021). Asupan Zat Gizi dan Status Gizi Remaja Putri di Pondok Pesantren Firdaus. Jurnal Ilmiah Gizi Dan Kesehatan (JIGK), 3(01), 1–8. https://doi.org/10.46772/jigk.v3i01.559

Shofwah, U. M., Karo, A., Nindiyanti, A. M., Khusna, D. N., Astuti, N. D., & Rahmawaty, S. (2020). Hubungan Asupan Serat dan Kecukupan Asupan Energi pada Anak Sekolah Dasar Usia 8-12 Tahun di Surakarta. Jurnal Dunia Gizi, 3(1), 42. https://doi.org/10.33085/jdg.v3i1.4654

Supariasa, D. N., Bakri, B., & Fajar, I. (2020). Penilaian Status Gizi. Jakarta: EGC.

Tomasoa, V. A., Dary, D., & Dese, D. C. (2021). Hubungan Asupan Makan dan Aktifitas Fisik Terhadap Status Gizi Anak Usia Sekolah. Jurnal Keperawatan Muhammadiyah, 6(2). https://doi.org/10.30651/jkm.v6i2.7819

Wang, L., Wang, H., Zhang, B., Popkin, B. M., & Du, S. (2020). Elevated fat intake increases body weight and the risk of overweight and obesity among chinese adults: 1991–2015 trends. Int. Nutrients, 12(11), 1–13. https://doi.org/10.3390/nu12113272

Yuliana, I. (2022). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro dengan Status Gizi Remaja Putri di SMKN 05 Kota Palembang. Arsip Gizi Dan Pangan, 7(2), 126–132. https://doi.org/10.22236/argipa.v7i2.7989

Downloads

Published

2025-02-26

Issue

Section

Articles